Instalarea aplicatiei wEFact.exe

 

          Cu aceasta aplicatie se vor gestiona FacturiClient ce trebuie raportate prin sistemul RO-e-Factura.

Inainte de a folosi aplicatia trebuie sa va asigurati de urmatoarele:

-      trebuie sa fiti inregistrati in Spatiul Privat Virtual (SPV). In cazul relatiilor comerciale dintre agenti economici private (B2B) trebuie sa fiti inregistrati si in Registrul RO e-Factura.

-      sa detineti un certificat digital calificat.

Certificatul digital poate fi materializat sub forma unui “token” (dispozitiv de tip usb sau token virtual). Acest dispozitiv poate fi accesat de pe orice PC cu conditia sa fie instalat pe acel PC (instalare driver-e). Kit-ul de instalare se obtine de la firma care a emis token-ul.

In aplicatia wEFact exista doua metode de autentificare pentru a transmite facturile in sistemul Ro e-Factura:

·      Cu certificat digital (token fizic), care trebuie sa fie prezent in calculator in momentul trimiterii facturilor, cat si pentru restul de operatiuni, cum ar fi verificare stare factura, preluare lista mesaje, descarcare mesaje.

·      Autentificare de tip Oauth2, care permite transmiterea facturilor (valabil si pentru restul operatiunilor) fara a utiliza token fizic sau virtual.

OAuth2 este un standard international de autentificare ce presupune obtinerea si folosirea unui ”AccessToken”. In acest scop , pentru a sa se obtine credentialele de acces se parcurg pasii de la capitolul “2 ÎNREGISTRARE PENTRU API-URI” din procedura descrisa de ANAF in link-ul: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Informatii_R/API/Oauth_procedura_inregistrare_aplicatii_portal_ANAF.pdf

Instalarea aplicatiei

1.    Aplicatia se descarca de pe site-ul nostru www.omc.ro, din sectiunea Download/Aplic_32/wefact.exe si pusa in folder-ul OMCw de pe calculatorul dumneavoastra, acolo unde sunt si restul aplicatiilor (Client, Furnizor, etc.).

2.    In folder-ul OMCw (acolo unde este si aplicatia wEFact.exe) trebuie sa creati un subdirector cu numele “duk_integrator_efactura”, in care o sa puneti DukIntegrator-ul.

DUKIntegrator se poate prelua prin download de la adresa https://mfinante.gov.ro/static/10/eFactura/duk_integrator_20230105.zip  sau de pe site-ul nostru https://www.omc.ro (link-ul Dukintegrator eFactura) sub forma unui director.

Dupa ce ati descarcat DukIntegratorul, acesta fiind sub forma unui director, trebuie sa-l dezarhivati, iar continutul lui trebuie sa-l mutati in subdirectorul “duk_integrator_efactura” (din OMCw).

3.    Accesarea aplicatiei wEFact.exe se va face din aplicatia “Clienti” meniul Client\Facturi\Interne(nou), iar pe forma nou deschisa “frmClientFacturiInterneCauta_pg” se apasa butonul “e-Factura”.

 

Data:               27.10.2022

Revizuit:          07.11.2023