Facturarea electronică, obligatorie de la 1 ianuarie 2024 pentru toate tranzacțiile între firme

 

e-Factura va fi obligatorie din 01.01.2024 pentru toate tranzacțiile B2B (business-to-business).

Transmitere se va face in maxim 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii

Legea prevede o perioadă de tranziție, între 1 ianuarie și 30 iunie 2024, fără aplicarea de sancțiuni până la 31 martie 2024 și, ulterior, avem trecerea la transmiterea obligatorie a facturilor numai prin e-Factura, în relația B2B, începând cu 1 iulie 2024.

Atenție! În perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2024, emitenții de facturi trebuie le raporteze în e-Factura, dar în același timp trebuie le transmită destinatarilor și așa cum o fac în prezent (în format tipărit, prin e-mail etc.). Singura excepție de la această regulă este pentru situațiile în care atât emitentul, cât și destinatarul sunt deja înregistrați în Registrul e-Factura.

Transmiterea eFactura se face prin utilizarea aplicației weFact. Aici se apasa pe butonul "Cauta" ce regaseste toate facturile ce trebuie transmise. Apoi se apasă pe butonul "Transmitere XML facturi" din grupulActiuni pe toate facturileatunci cand se doreste sa se transmita mai multe facturi deodata sau pe butonulTransmitere XML factura” din grupulActiuni pe factura curentapentru o singura factura . Aceasta abordare noi o considerăm ca fiind o transmitere manuala.

Exista si posibilitatea de a automatiza acest proces (in limite rezonabile). Automatizarea implica un proces ce se va rula periodic, de exemplu zilnic la o anumită ora. Acest proces va fi gazduit in "cloud", pe servere administrate de OMC. Aceasta automatizare se inchiriaza lunar in baza unui act adițional.

 

Data: 07.11.2023